A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Як у Глобинській ОТГ зиму проводжали

Дата: 16.02.2018 15:24
Кількість переглядів: 1323

16 лютого 2018 року в центрі міста Глобине поблизу районного будинку культури відбулися святкові заходи  з нагоди відзначення Масниці –народного свята проводів зими та зустрічі весни.

Традиція відзначати проводи зими і зустрічати весну сягає своїм корінням в далеке язичницьке минуле українського народу. Саме в дохристиянські часи з'явилося свято Масниці, яке також називають ще Колодієм. Тож, саме відродженню  української  національної самобутності, як  джерела  духовного єднання  жителів громади, і були присвячені святкові дійства, що відбувалися в п’ятницю в нашому місті. Участь в них взяли кращі колективи художньої самодіяльності закладів культури, молодь та учні навчальних закладів громади, а родзинкою став  виступ  талановитої молоді з  Гадяцького коледжу культури і мистецтв ім. І.П. Котляревського.

Їх театралізована святкова програма по відтворенню народних звичаїв та обрядів проводів зими – Масниці  не залишила нікого з присутніх байдужими. Гостей та присутніх на святі глобинців привітав міський голова Станіслав Джусь. Були на святі і справжні козаки.

Саме вони привезли на підводі головний  символ свята – опудало зими,  міцно тримаючи  його в дужих руках. Спочатку символ лихої зими з яким народні  повір’я пов’язують всі проблеми, печалі та холод - встановили по центру народних гулянь. Тому, всі охочі залюбки могли  зробити собі знімки на згадку, а вже потім  відбулася і кульмінація свята - феєричне дійство по спаленню опудала зими.

Присутніх на святі залюбки пригощали майстерно та з любов’ю приготованими традиційними стравами – млинцями, варениками, духмяними чаями та настоянками. А ще були різноманітні козацькі ігри та розваги, конкурси, де найбільш вмілі, спритні та талановиті отримали чимало призів.

Свято подарувало всім учасникам багато позитивних емоцій та гарний настрій.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень